Kan man fakturera utan företag?

Ja, det finns ingen lag som säger att du som privatperson inte kan ställa ut en faktura mot en annan privatperson eller företag. I Sverige har vi inga särskilda principiella krav vad gäller betalningar till andra människor. Detta gäller både muntligt och skriftligt. Den skriftliga formen av krav på betalning är ju fakturan. Men du kan fakturera som privatperson om du fakturerar genom ett egenanställningsföretag.

Men det vi måste komma ihåg är att det finns regler för hur en faktura ska se ut och vad som ska vara med i den. Om du som privatperson vill skapa faktura behöver du hjälp av ett faktureringsföretag som kan göra detta åt dig på laglig väg. Här har vi samanställt enlista på dom bästa egenanställningsföretagen i Sverige.

 

Det är väldigt viktigt att förstå att man inte kan slarva med hur en faktura ser ut. I och med att det finns regler för detta är risken stor att du gör fel. Faktum är att folk som driver egna bolag inte så sällan gör fel.

Bäst i test just nu!

invoicio

Invozio

Invozio – enkel och transparent fakturering.

Exempel på vanliga fel i fakturor är:

  • Fel fakturanummer – Det här sker ofta då den som skapar fakturan ställer ut den efter datum istället för att ha löpande fakturanummer som är oberoende av datum. Svensk lag gör gällande att fakturor ska ha löpande nummerserie som är utan avbrott under ett komplett räkenskapsår. Om datum blandas in blir det lätt fel nummer.
  • Momssatsen är fel – Det här är också något som kan ställa till det. En faktura måste ha rätt momssats!
  • Uppgifterna om företag är inte korrekt – Det här kan både gälla det företag som ställer ut fakturan och det som ska betala. Om det fattas information om organisationsnummer, momsredovisningsnummer och var styrelsen finns är fakturan inte laglig. När du får hjälp med faktura för privatperson av Fakturab kan du lita på att den här biten sköts på rätt sätt.

.

Frilans fakturering gör det möjligt

Med billig frilans fakturering via Fakturab får du ställa ut fakturor som privatperson. Saken är den att du här inte själv är den som ställer ut fakturan. Du blir istället anställd hos Fakturab i detta syfte och kan därmed skicka ut räkningar till de företag och privatpersoner som du förser med dina tjänster.

Det är detta som kallas att vara egenanställd. Anställningsformen är mycket populär eftersom den betyder att du utan att ha ett eget företag kan jobba och fakturera dina kunder. Det här kan vara vägen in i arbetslivet eller något du gör under en kortare tid mellan jobb.

Viktigt att välja rätt samarbetspartner

Även om det är fullt lagligt att på detta vis fakturera utan f skatt är det otroligt viktigt att du väljer rätt samarbetspartner. Tänk på att det kan bli kostsamt att få hjälp som inte är korrekt. Både på så vis att dina kunder upplever att fakturorna som skickas inte är professionella och på så vis att de kan bryta mot svenska lagar.

Se alltid till att jobba med ett seriöst faktureringsföretag som sköter din fakturering på ett felfritt sätt. Du ska också få stöd i form av support då du har frågor omkring dina fakturor och inkomster.

Källa

Facebook
Twitter
LinkedIn