Vad är lättast, egenanställning eller eget bolag?

Kanske är du just nu mellan jobb och det går trögt med jobbsöket. Du leker med tanken att starta eget bolag för att få till en jobbtillvaro som passar dig perfekt. Men så inser du att det även går att jobba som egenanställd och nu undrar du vad som är lättast.

Egenanställning är lätt

Rent tekniskt råder det inga tvivel om att en egenanställning är lättare än ett eget bolag. Det finns flera skäl till detta. Då du väljer fakturering utan bolag behöver du ju inte ta ansvaret för fakturorna. Du ger informationen som krävs till faktureringsföretaget och så kan din kund betala mot faktura.

Att fakturera utan företag innebär att du inte behöver vänta på någon registrering med Bolagsverket. Om du har en kund som vill köpa från dig omedelbart kan du genomföra affären på lagligt vis. Det går snabbt att komma igång med Fakturab och din kund kan betala för det jobb som du nu genomför.

Fakturera som privatperson

Summering

Om en egenanställning eller ett eget bolag kommer att bli lättast för dig beror givetvis också en hel del på vem du är och dina erfarenheter. Men du har inget att förlora på att börja med att faktura som privatperson för att se hur du lyckas med dina egna uppdrag och vilket gensvar du får från dina kunder.

Både egenanställning och eget bolag kräver en hel del

Men om vi bortser från det administrativa där en egenanställning är lättast finns det faktiskt liknande utmaningar med eget bolag och frilans faktura. Det här har inget med det lagliga eller administrativa att göra. Det har med din insats att göra.

När du jobbar som anställd på ett företag får du tydliga riktlinjer och en lön som du kan förvänta dig varje månad. Det här får du inte med eget bolag och heller inte med fakturering utan företag.

Båda formerna kräver att du jobbar med att driva in kunder och att genomföra dina projekt. Du kan ju inte skicka fakturor hur som helst. Att vara egenanställd kräver minst lika mycket driv som att dra igång ett nytt företag.

Det kan vara smart att börja med frilansfakturering

Om det är så att du känner att det blir för svårt att registrera bolag och klara av fakturering på egen hand kan egenanställningen kännas mycket lättare. Den gör det ju möjligt för dig att fokusera fullt ut på det som du tänker säljer. Detta oavsett om det är produkter eller tjänster.

När du vill att det ska vara lätt att komma igång som egen kan det finnas flera fördelar med att starta med billig faktura utan företag. Det här gör att du kan testa ditt koncept utan någon risk. Om du känner att det inte kommer att fungera att jobba på detta vis kan du försöka hitta ett jobb och fortsätta som anställd.

Men om du tvärtom inser att du absolut kan driva din egen verksamhet kan du gå från att vara egenanställd till att faktiskt öppna ditt eget bolag. Då kan du se tiden med fakturering via ett faktureringsföretag som en viktig förberedelse. En mjukare start med mindre krav och färre risker kan man säga. Mer information om hur man driver ett eget företag finns på olika ekonomitidningar.

deklarationshjälp

Deklarationshjälp

Deklarationshjälp för privatpersoner Deklarationshjälp! Att navigera i deklarationsdjungeln kan vara en utmanande och ibland överväldigande uppgift för många privatpersoner. Med ständigt föränderliga skattelagar och komplexa

Läs mer »
Olika Företagsformer

Vilka Olika Företagsformer Finns Det?

Att välja rätt företagsform är en kritisk del av att starta en verksamhet. Det finns flera olika typer av företagsstrukturer att överväga, var och en med sina unika egenskaper och fördelar. I den här artikeln kommer vi att utforska de mest vanliga företagsformerna, inklusive egenanställning.

Läs mer »
Pris egenanställning

Pris egenanställning?

Pris egenanställning? När du ska sätta dina priser som egenanställd finns det flera saker att beakta. Det kommer att kosta en slant att fakturera utan

Läs mer »
Facebook
Twitter
LinkedIn