Ska du starta bolag eller jobba som egenanställd?

Det kan vara frustrerande att inte hitta det perfekta jobbet. Kanske har du gått på många arbetsintervjuer och upplevt att de anställningar som erbjuds inte känns så attraktiva. Egentligen vill du vara din egen chef och driva dina projekt så som du tycker passar bäst. Men bör du välja att starta ett bolag eller ska du jobba som privatperson.

Egen anställning är en unik form av anställning. Du blir anställd hos oss på Fakturab men vi kommer inte att tala om för dig hur du ska driva din verksamhet. Vi sköter fakturering och betalar in avgifter för dig. Precis som om du hade varit anställd.

Men till skillnad från att driva ett eget bolag behöver du inte ta del av det administrativa. Det här kallas också för att fakturera utan företag. Det är precis vad det handlar om. Du har inget företag men kan via vår billiga tjänst fakturera utan f-skatt

Starta eget bolag

Att starta eget företag är en helt annan sak. Här måste du följa Bolagsverkets procedur för att komma igång med ditt företag. Det blir papper att fylla i och kapital på minst 50 000 kronor för aktiebolaget.

Du måste se till att företagsnamnet du väljer inte redan finns och inte är för likt ett annat företagsnamn. Du måste också ge en tydlig beskrivning av vad du kommer att syssla med. Det här kan du inte leka med. Om du ännu inte är helt klar på vad ditt bolag ska göra är det inte att rekommendera att dra igång det.

Som egenanställd kan du testa dig fram

Som egenanställd kan det förstås också vara väldigt bra med en affärsplan. Ju smartare du jobbar desto snabbare kan du se en ordentlig inkomst från din verksamhet. Men du behöver inte känna samma press som du gör när stora pengar och lagligt ansvar är med i bilden.

När du kan fakturera utan företag billigt får du utrymme till större frihet för att testa dig fram. Du märker om ditt affärskoncept håller. Om det inte gör det har du inte tagit någon större risk. Du kan alltid avsluta egenanställningen och till exempel övergå till att vara anställd.

Tvärtom kan du också välja att starta ett bolag när du inser att din orderingång är så pass stor att det skulle löna sig mer att driva företag.

Många aktiebolag läggs ner

Det kan vara bra att veta att många nystartade bolag läggs ner redan samma år som de startas. Det är inte ovanligt att människor inte förstår vilken risk de tar. Det kan fattas en reell affärsplan och så kan det vara så att inkomsterna inte kommer in tillräckligt snabbt för att företagslån ska kunna betalas av.

Om du väljer att vara egenanställd kanske du kan dra igång med ett minimalt kapital. Du kan jobba hemifrån och som konsult på andra bolag. De kommer att uppskatta att du skickar fakturor som kan användas för redovisning.

Först egenanställd sedan eget bolag

Faktum är att det kan vara klokt att börja som egenanställd och senare dra igång bolag. Du kommer ju att se när du har kundunderlaget som krävs för att få det egna bolaget att gå runt. Och detta utan att ta någon risk! När du bestämt dig för att starta eget företag finns många tips om företagande på Ekonomisajten.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
deklarationshjälp

Deklarationshjälp

Deklarationshjälp för privatpersoner Deklarationshjälp! Att navigera i deklarationsdjungeln kan vara en utmanande och ibland överväldigande uppgift för många privatpersoner. Med ständigt föränderliga skattelagar och komplexa

Läs Mer »
Olika Företagsformer

Vilka Olika Företagsformer Finns Det?

Att välja rätt företagsform är en kritisk del av att starta en verksamhet. Det finns flera olika typer av företagsstrukturer att överväga, var och en med sina unika egenskaper och fördelar. I den här artikeln kommer vi att utforska de mest vanliga företagsformerna, inklusive egenanställning.

Läs Mer »
Pris egenanställning

Pris egenanställning?

Pris egenanställning? När du ska sätta dina priser som egenanställd finns det flera saker att beakta. Det kommer att kosta en slant att fakturera utan

Läs Mer »